Heydər Əliyev və Dil siyasəti məsələləri - Abdullayeva Səminə Sabir qızı (World Scientific Reports, 2023)
Dövlət dili dövlətçiliklə tənzimlənən zəruri informasiya mexanizmidir.Dövlətçilik varsa dilin inkişafı, formalaşması və onun saabitləşən daxili normaları barədə danışmaq olar.Dilin dayağı, sturukturu və onu məna cəhətdən inkişaf etdirən hüquqi baza dövlətçilikdir.Bu o demekdir ki, dövlətçilik yoxdursa dövlət dili də yoxdur.Dövlətçilik olmayan şəraitdə dil olur, hüquqi bazadan məhrum olur.Həmçinin dilin mövcud olduğu informasiya məkanında çoxlu fərqlənmələr meydana çıxır.