АСТАНА ҚАЛАСЫНЫҢ МЫСАЛЫНДА ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ «ЖАСЫЛ ҚҰРЫЛЫСТЫ» ДАМЫТУДЫҢ ЖАЙ-КҮЙІ (ПЕРСПЕКТИВАЛАРЫ) - Г.Х.Наженова; Б.У.Куспангалиев (World Scientific Reports, 2023)
Мақалада ҚР-дағы «Жасыл құрылысты» дамыту перспективалары қарастырылады. «Жасыл құрылысты» енгізудің ықтимал шешімдері мен перспективалары ұсынылды. Ғимараттың тиімділігін экологиялық бағалаудың шетелдік және қазақстандық жүйелері қаралды. Ресурс үнемдеудің заманауи технологияларын жүйелі дамытуды және практикада тиімді енгізуді қамтамасыз ететін және кепілдік беретін отандық заңнамалық базаны әзірлеу және жетілдіру қажеттілігі анықталды. Сондай-ақ, қазақстандық нарықта энергосервистің батыстық үлгілерін бейімдеу, Қазақстанның нақты климаттық жағдайларында бар отандық өнеркәсіптік және тұрғын үй объектілерінің ерекшеліктеріне бағдарланған энергия үнемдеудің өзіндік технологияларын әзірлеу саласында елеулі зерттеулер қажет.