ПОЛИВАЛЕНТТІ ВАКЦИНАНЫҢ 5X10^8 ШТБ, 10^9 ШТБ, 3X10^9 ШТБ МӨЛШЕРІМЕН ЕГІЛГЕН БҰЗАУЛАР ТАБИҒИ РЕЗИСТЕНТТІЛІГІНІҢ ГУМОРАЛЬДЫҚ ФАКТОРЛАРЫНЫҢ КӨРСЕТКІШТЕРІ - Несипбаева Айгуль Кадырбаевна; Жылкышыбаева Меруерт Маликовна; Онгаркулова Айгуль Ердилдаевна; Бердалина Акнур Жакыпгереевна (World Scientific Reports, 2023)
Поливалентті вакцинаның әр түрлі мөлшерінің қан көрсеткіштеріне әсерін салыстырмалы талдау бұзау организмінің телімді төзімділігінің гуморальды және торшалық факторларына вакцинаның аз мөлшерінің (5·108 ШТБ) реттеу қабілеті әлсіз, ал вакцинаның көп мөлшері (3·109ШТБ) организм реактивтілігін төмендетеді. Тек вакцинаның орташа мөлшері (109ШТБ) организмнің телімді төзімділігінің торшалық және гуморальды факторларына қуаттандырушы әсер етеді.