КЕСІРТКЕЛЕР ҚОРШАҒАН ОРТАНЫҢ ЛАСТАНУЫН БАҒАЛАУ ЖӘНЕ БИОМОНИТОРИНГ ҮШІН ҮЛГІ ОРГАНИЗМДЕР РЕТІНДЕ - Ораз Айбала Ғабитқызы; Базарбаева Жаннат Муслимовна (World Scientific Reports, 2023)
Қоршаған ортаның ластануы барған сайын жоғары деңгейге жетеді және жануарлардың бірнеше популяциясына, соның ішінде адамдарға әсер етеді. Осы тұрғыдан алғанда, бауырымен жорғалаушылар эктотермиялық және метаболизмі баяу, олардың қалпына келу қабілетіне тікелей әсер ететіндігін, сондықтан ксенобиотиктердің әсеріне сезімтал болатындығын ескере отырып, мұндай зерттеу үшін өте қолайлы жануарлар болып табылады. Бауырымен жорғалаушылардың арасында кесірткелер-бұл әртүрлі экологиялық жағдайларға бейімделетін, тіпті құрғақ сипаттамалары бар жерлерде өмір сүретін жануарлар. Сондықтан, бұл мақала кесірткелерді биоиндикатор ретінде пайдалануға және олардың табиғаттағы рөлі мен маңызына қатысты әдебиеттерге шолу жасады.