COSO modeli əsasında daxili nəzarət sisteminin struktur komponentlərinin elmi əsaslandırılması - Salmanzadə Adışirin Məhəmməd oğlu (Theoretical Hypotheses and Empirical Results, 2026)
Məqalədə müasir idarəetmə sistemlərində daxili nəzarətin rolu və əhəmiyyəti elmi baxımdan təhlil olunur. Tədqiqat COSO modeli əsasında daxili nəzarət sisteminin struktur komponentlərinin mahiyyətinin açıqlanmasına həsr edilmişdir. Nəzarət mühiti, risklərin qiymətləndirilməsi, nəzarət fəaliyyətləri, informasiya və kommunikasiya, həmçinin monitorinq komponentləri sistemli yanaşma əsasında araşdırılmışdır. Beynəlxalq təcrübə ilə Azərbaycan müəssisələrinin mövcud vəziyyəti arasında müqayisəli təhlil aparılmışdır. Məqalədə daxili nəzarət sisteminin səmərəliliyinin artırılmasına yönəlmiş elmi əsaslandırılmış tövsiyələr irəli sürülmüşdür.