4-СЫНЫП ОҚУШЫЛАРЫНЫҢ ФУНКЦИОНАЛДЫҚ САУАТТЫЛЫҒЫН ДАМЫТУҒА БАҒЫТТАЛҒАН ТЕСТ ТҮРІНДЕГІ ТАПСЫРМАЛАР ЖИНАҒЫН ТӘЖІРИБЕДЕ ҚОЛДАНУ ЖӘНЕ ЗЕРТТЕУ (Әдістемелік құралға негізделген мақала) - КУШЕКБАЕВА ФЕРИДЕ АЛМЕНТАЕВНА (Theoretical Hypotheses and Empirical Results, 2025)
Бұл мақалада 4-сынып оқушыларына арналған функционалдық сауаттылықты дамытуға бағытталған тест түріндегі тапсырмалар жинағының құрылымы, қолдану әдістері мен нәтижелері сипатталады. Құралдың басты мақсаты – оқушылардың алған білімдерін күнделікті өмірде қолдану қабілетін қалыптастыру. Зерттеу нәтижелері бұл жинақтың тиімді оқу құралы екенін дәлелдеді. Кіріспе XXI ғасырда білім беру жүйесінің басты мақсаттарының бірі – тұлғаның функционалдық сауаттылығын дамыту. Бұл қабілет оқушының тек білімді меңгеріп қана қоймай, оны өмірлік жағдайларда қолдану, шешім қабылдау, логикалық ойлау, ақпаратты дұрыс түсініп, өңдеу секілді дағдыларымен тікелей байланысты. Функционалдық сауаттылық – бұл тек оқу, жазу немесе есептеу ғана емес, сонымен қатар өз білімін түрлі өмірлік жағдаяттарда қолдана алу қабілеті. Бұл мақалада бастауыш сынып деңгейінде, нақтырақ айтқанда 4-сыныпта, осы дағдыны дамытуға бағытталған тест түріндегі тапсырмалар жинағын тәжірибеде қолдану нәтижелері баяндалады. Мақсаты мен міндеттері Зерттеу мақсаты: 4-сынып оқушыларының функционалдық сауаттылығын дамытуға арналған тест тапсырмаларын жасап, оны тәжірибеде қолдану арқылы тиімділігін бағалау.