MALİYYƏDƏ SİMMETRİK ŞİFRƏLƏMƏNİN TƏTBİQLƏRİ - İbadova Səbinə Nadir (Theoretical Hypotheses and Empirical Results, 2026)
Simmetrik şifrələmə elektron məlumatları həm şifrələmək, həm də deşifrə etmək üçün yalnız bir açarın (gizli açar) istifadə edildiyi şifrələmə növüdür. Simmetrik şifrələmə vasitəsilə əlaqə quran qurumlar açarı mübadilə etməlidirlər ki, həmin açar, şifrənin açılması prosesində istifadə olunsun. Bu şifrələmə üsulu mesajları şifrələmək və deşifrə etmək üçün bir cüt açarın - biri ictimai, digəri gizli istifadə edildiyi asimmetrik şifrələmədən fərqlənir.[1]