Орталық Азия елдерінің энергетикалық өзара тәуелділігі және оның өңірлік қауіпсіздікке әсері - Жаухан Ержан Маратұлы; Құрманғали Аймена Қуанышбаевна (Theoretical Hypotheses and Empirical Results, 2025)
Едәуір энергетикалық ресурстарға ие Орталық Азия - бұл бір уақытта мемлекеттер энергетикалық егемендікке ұмтылатын және өзара тәуелділіктің тығыз желісін сақтайтын ерекше аймақ. Бұл қатынастар аймақтық қауіпсіздікке айтарлықтай әсер ететін саяси, экономикалық және инфрақұрылымдық қатынастардың күрделі кешенін құрайды. Бұл мақалада Орталық Азияның энергетикалық өзара тәуелділігінің негізгі аспектілері және оның ынтымақтастықты нығайтуға және қиындықтар мен шиеленістің пайда болуына қатысты да әлеуетті ықпал етеді. Орталық Азия аймағы табиғи ресурстарға, соның ішінде мұнай, газ, көмір және гидроэнергетикаға бай. Қазақстан, Түрікменстан және Өзбекстан дәстүрлі түрде көмірсутектер өндірісінің үстемдікі басым, ал Қырғызстан және Тәжікстан негізінен гидроэнергетикаға негізделген. Сонымен бірге, экономикалық қажеттіліктерге де, климаттық ерекшеліктерге негізделген аймақ елдері арасында тұрақты энергетикалық желінің тұрақты желісі бар. Мысалы, Қырғызстан мен Тәжікстанның жаз айларында, олар су электр станцияларында өндірілген электр энергиясының асып кетуіне ие, ал қыста, ал қыста көрші елдерден отын мен энергияны импорттау арқылы өтелетін тапшылық бар. Екінші жағынан, Қазақстан - аймақтағы мұнай мен газдың ең ірі экспорттаушысы. Теңіз, Қарашығанақ және Қашаған сияқты ең ірі кен орындарын игеру халықаралық энергетикалық компаниялардың, соның ішінде «Шеврон» және ExxonMobil компаниясының қатысуымен жүзеге асырылады. Өз кезегінде, Түркіменстан Қытай бағытына бағдарланған: газ экспорты 90% -дан астамы Қытайға Орталық Азия - Қытай магистральдық мұнай құбыры арқылы жіберіледі. Осылайша, аймақтың энергетикалық инфрақұрылымы қазірдің өзінде кең халықаралық контекстке біріктірілген