ҚР СУ ШАРУАШЫЛЫҒЫ АЛАПТАРЫ МЕН ЕРТІС ӨЗЕНІ СУ РЕСУРСТАРЫН БАСҚАРУДА АҒЫМДАҒЫ ЖАҒДАЙДЫ ТАЛДАУ - Медет Жәдігерұлы (Theoretical Hypotheses and Empirical Results, 2025)
Ертіс өзені су ресурстары жеткілікті деңгейде болғанымен, Қазақстандағы су ресурстары мөлшері басқа мемлекеттермен салыстырғанда айтарлықтай шектелген. Қайта қалпына келетін су көздерінен алынатын тұщы су көлемі халықтың бір тұрғынына шаққанда бірқатар аграрлық және өнеркәсіптік елдерді, атап айтқанда Үндістан және Қытай Халық Республикасы басып озады, бірақ Ресей Федерациясы, Бразилия және канада сынды мемлекеттерден қалып қояды. Қайта қалпына келетін су ресурстарының бір адамға шаққандағы жалпы көлемі құрайды, млн.м3: Үндістан – 1,5; Қытай – 2,1; Қазақстан – 6,0; Ресей – 31,4; Бразилия – 41,1 және Канада – 83,2.