БАЛАЛАРДАҒЫ КРОН АУРУЫ - Сабырханов Сұңғат Маратұлы; Тауекелова Медина Корганбековна (Research Retrieval and Academic Letters, 2025)
Мақалада Крон ауруы күрделі патогенез болып негізделген, яғни қабыну әсерінен өршу мен ремиссия кезеңдерінің ауысуымен анықталады. Крон ауруының дамуы қабыну реакциясының күрделі өзгеруімен негізделген, ол ішектің шырышты қабығының тосқауылының туа біткен иммунитетінің өзгеруімен және жасушадан тыс матрицаның қайта құрылуымен сипатталады. Бұл өзгертілген микроорта IL-12 және TNF-α сияқты цитокиндерді өндіру арқылы қабыну ошақтарындағы лейкоциттердің миграциясын күшейтеді. Авторлар, симптомдарға көбінесе іштің ауыруы, диарея, тік ішектен қан жоғалту және жалпы әлсіздік жатады, ал ауру көбінесе салмақ жоғалтуға және дұрыс тамақтанбауға әкеледі деп талқыланады