ХЛАДАГЕНТТЕРДІҢ ЭКОЛОГИЯЛЫҚ ӘСЕРІ ЖӘНЕ ОЗОН ҚАБАТЫН ҚОРҒАУ МӘСЕЛЕЛЕРІ - Тұрдақын Ж.Н.; Ильясов Е.С.; Джулаева Ж.Т. (Research Retrieval and Academic Letters, 2025)
Хладагенттер (тоңазытқыштар мен кондиционерлерде қолданылатын салқындатқыш газдар) экологияға әсері жағынан маңызды болып табылады. Классикалық хладагенттер, әсіресе CFC және HCFC, озон қабатына зиян келтіріп, ультракүлгін сәулелердің жер бетіне түсуін арттырады, бұл тері қатерлі ісігі, көру қабілетінің бұзылуы және экожүйелердің деградациясына әкеледі. Озон қабатын қорғау мақсатында Монреаль протоколы қабылданып, зиянды хладагенттердің қолданылуы азайтылуда. Қазіргі таңда экологиялық таза альтернативті газдар (HFC, табиғи хладагенттер: аммиак, CO₂, пропан) қолданылады, олар озон қабатына зиянсыз және климаттық өзгерістердің әсерін төмендетуге көмектеседі