İNFORMASİYA VƏ KOMMUNİKASİYA TEXNOLOGİYALARINDAN İSTİFADƏ ETMƏKLƏ SOSİAL YÖNÜMLÜ SAHƏLƏRİN İNKİŞAF ETDİRİLMƏSİ - Gülçin Mustafazadə Bəhman (Reviews of Modern Science, 2025)
Bu məqalə, informasiya və kommunikasiya texnologiyalarının (İKT) sosial sahələrin inkişafına necə təsir etdiyini və bu təsirin müxtəlif sektorlar üzərində yaratdığı dəyişiklikləri geniş şəkildə təhlil edir. Müasir cəmiyyətdə, xüsusilə təhsil, səhiyyə, sosial xidmətlər və iqtisadiyyat kimi sahələr İKT-nin tətbiqi nəticəsində əhəmiyyətli transformasiyalara məruz qalır. Məqalənin əsas məqsədi, İKT-nin bu sahələrdəki funksionallığını və yararlılığını araşdıraraq, sosial inkişafın təşviqi, məhdud imkanlı fərdlərin dəstəklənməsi və resursların daha səmərəli istifadəsi kimi məsələlərə işıq tutmaqdır. İKT-nin sosial sahələrdə tətbiqi, müasir kommunikasiya vasitələrinin və məlumat mübadiləsinin genişləndirilməsi sayəsində xidmət keyfiyyətini və müştəri məmnuniyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Məsələn, təhsil sektorunda onlayn dərs sistemləri və rəqəmsal resurslar tələbələrə yalnız mövcud bilikləri təkmilləşdirməyə deyil, həm də qlobal səviyyədə təhsil materiallarına çıxış imkanı verir. Səhiyyə sahəsində telemedisina texnologiyaları vasitəsilə, xəstələr evdən çıxmadan keyfiyyətli tibbi məsləhətlər ala və müalicə prosesini daha rahat davam etdirə bilirlər. Sosial xidmətlərdə isə, İKT-nin tətbiqi ehtiyacı olan şəxslərə yardımın daha sürətli və effektiv çatdırılmasına şərait yaradır. Bununla yanaşı, İKT-nin sosial sahələrdə istifadəsi cəmiyyətin hər bir üzvünə ədalətli və bərabər imkanların təqdim olunmasında mühüm rol oynayır. Bu texnologiyalar vasitəsilə, coğrafi və sosial maneələr aradan qaldırılaraq, geniş auditoriyaya xidmətlərin çatdırılması mümkün olur. Nəticə etibarilə, bu məqalə İKT-nin sosial yönümlü sahələrdə tətbiqinin həm üstünlüklərini, həm də yaranan problemləri ətraflı şəkildə işıqlandıraraq, cəmiyyətin inkişafına yönəlmiş praktiki tövsiyələr təqdim edir.