ҚАРАПАЙЫМ БАҚ-БАҚ (TARAXACUM OFFICINALE A.) ЭКСТРАКТЫСЫНАН ТЕРПЕНОИДТАРДЫ БӨЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ДАМЫТУ - Апақ Дана Қайыржанқызы; Койлыбаева Молдир Кудайбергеновна (Reviews of Modern Science, 2024)
Бүгінгі таңда Қазақстан Республикасының басты даму бағыттарының бірі фармацевтикалық индустрияда отандық шикізат ресурстарын пайдалана отырып, фитосубстанция жасау. Қарапайым бақ-бақ (Taráxacum officinale A.) өсімдіктерден терпеноидтарды бөліп алудың және бөлудің негізгі әдістері газ-сұйықтық және адсорбциялық хроматография болып табылады. Газ-сұйықтық хроматографиясының көмегімен монотерпендер мен сесквитерпендер және олардың оттегі бар туындылары анықталады. Терпеноидтар антисептикалық, қабынуға қарсы және спазмолитикалық әсерге ие. Кейбір өкілдер седативті, аналептикалық, экспекторант және диуретикалық әсерге ие болуы мүмкін. Бұл олардың клиникалық тәжірибеде әртүрлі көрсеткіштер бойынша қолданылуына байланысты. Қарапайым бақ-бақ (Taráxacum officinale A.) өсімдігі антидепрессиялық агенттердің өмірлік маңызды және қауіпсіз көзі болуы мүмкін. Осы себептен, Қарапайым бақ-бақ (Taráxacum officinale A.) дәрілік өсімдік экстрактынан терпеноидтарды бөліп алу өзекті болып табылады.