From Nomadism to Studio: The Yurt as Inspiration for a Contemporary Designer - Zhamanbalanova A.B.; Tuyakbaeva A. Sh.; Mustafina Zh. T. (Reviews of Modern Science, 2026)
Бұл мақалада дәстүрлі қазақ үйінің мәдени-символдық, конструктивтік және көркемдік ерекшеліктері қазіргі дизайн тәжірибесінің контексінде қарастырылады. Қазақ үй көшпелі мәдениеттің материалдық және рухани құндылықтарын бейнелейтін тұтас кеңістіктік-көркем жүйе ретінде талданады. Зерттеу барысында қазақ үйдің дөңгелек пішіні, радиалды құрылымы, шанырақтың семантикалық мағынасы, сондай-ақ киіз, тоқыма, тері және болат сияқты дәстүрлі материалдардың эстетикалық және символдық рөлі айқындалады. Мақалада киіз үйдің архитектура, интерьер, жиһаз дизайны, көрме және білім беру кеңістіктеріндегі заманауи интерпретациялары қарастырылып, оның формалық және декоративтік принциптерінің қазіргі жобалау тәжірибесіне бейімделу мүмкіндіктері талданады. Зерттеу нәтижелері қазақ үйдің көркемдік логикасы мен мәдени семантикасы заманауи дизайнда тұрақты даму, мәдени сабақтастық және кеңістікті көркем ұйымдастырудың тиімді құралы ретінде қолданылуы мүмкін екенін көрсетеді.