Lənkəran-Astara iqtisadi coğrafi regionunda demoqrafik problemlər və onların əmək bazarına təsiri - Könül Vahid qızı Fərəcli (Reviews of Modern Science, 2025)
Mövzunun aktuallığı: Demoqrafik problemlər digər sosial hadisələrlə bağlıdır: sosial, siyasi, sosial və s.Demoqrafik problemlər digər proseslərin gedişində mühüm rol oynayır. Tədqiqatın məqsədi: Elmi işin məqsədi Lənkəran-Astara iqtisadi-coğrafi regionun demoqrafik problemləri və onların əmək bazarına təsirini öyrənməkdir. İstifadə olunan tədqiqat metodları: elmi tədqiqatlarda əhalinin artımı problemlərinin inkişaf dinamikasında müasir əmək bazarını təhlil etmək üçün iqtisadi nəzəriyyənin ən yaxşı elmi ideyalarını tətbiq etməyə imkan verən sistemli yanaşmanın işlənib hazırlanması. Tədqiqatın informativ strukturu: dissertasiya tədqiqatının əsas müddəalarını göstərmək üçün yerli və xarici müəlliflərin monoqrafiyalarında, dövri mətbuatında və elmi məqalələrində təqdim olunmuş materiallardan istifadə edilmişdir. Tədqiqat əsasnaməyə, müəllifin nəşriyyatından daxil olan rəsmi statistika qurumlarının materiallarına, Azərbaycanda demoqrafik vəziyyətə və bu proseslərin əmək bazarına təsirinə əsaslanır. Tədqiqatın elmi yeniliyi və praktiki məsələləri: Tədqiqat zamanı əmək bazarının idarə edilməsinin milli konsepsiyası tədqiq edilmiş, dövlət proqramları təhlil edilmiş, əmək bazarının vəziyyətinin demoqrafik inkişaf kontekstində qiymətləndirilməsi üsulları və meyarları verilmişdir. problemlər tədqiq edilmişdir. Nəticələrin və tətbiq sahələrinin praktiki əhəmiyyəti: Tədqiqatın elmi dəyəri və praktiki əhəmiyyəti verilmiş məsələlərin aktuallığı ilə müəyyən edilir. Tədqiqatın elmi dəyəri əmək bazarına təsir edən demoqrafik inkişafın qanunauyğunluqlarının müəyyən edilməsində və regional inkişaf siyasətinin formalaşdırılmasındadır.