ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ТРИВАЛОЇ ТРАВМАТИЗАЦІЇ - Романовська Діана Дорімедонтівна (Reviews of Modern Science, 2024)
Психологічна реабілітація є різновидом психологічної допомоги, яка орієнтується на відновлення втрачених (порушених) психічних можливостей і здоров’я. Психологічна реабілітація є складовою професійної діяльності практичного психолога в Україні, адже «психологічна допомога» є однією із трудових функцій, які зазначені у професійному стандарті «Практичний психолог закладу освіти», яка сформульована як «Надання психологічної допомоги за запитом та/або відповідно до виявленої проблеми» [1]. Психологічні технологій реабілітації особистості - сукупність технік, інтервенцій, процедур, що використовуються для підтримки і відновлення психічного здоров’я особистості. Щоб реабілітаційні заходи ставали технологічнішими, вони мають носити ступінчастий характер, починаючись з екстреної допомоги людині, що перебуває у гострому стані, і закінчуючись якомога повнішою інтеграцією у нормальне життя. Для цього потрібна стратегія дрібних, маленьких кроків, завдяки яким стають можливими спочатку малопомітні, а пізніше все більш відчутні успіхи, які сприяють все більшій автономії травмованої людини у різних сферах життя. Бажаним є також інтенсивне заохочення батьків, родичів, друзів, колег постраждалого до комплексних реабілітаційних заходів [4,6].