Integration of Content and Language Integrated Learning (CLIL) in secondary education - Bazarbayeva Aruzhan (Foundations and Trends in Modern Learning, 2025)
Бұл мақалада орта білім беру деңгейінде пән мен тілді кіріктіріп оқыту (CLIL) технологиясын тиімді интеграциялау жолдары қарастырылған. CLIL әдісінің пәндік білімді меңгерумен қатар, оқушылардың тілдік құзыреттілігін дамытудағы рөлі жан-жақты талданады. Мақалада CLIL сабақтарын жоспарлау қағидаттары, мазмұнды іріктеу, тілдік қолдау көрсету, тапсырмаларды саралау және бағалау тәсілдері бойынша практикалық ұсыныстар берілген. Сонымен қатар, интербелсенді әдістер, жобалық жұмыс, визуалды материалдар мен цифрлық ресурстарды қолданудың тиімділігі мысалдар арқылы көрсетілген. Зерттеу нәтижелері CLIL технологиясын жүйелі енгізу оқушылардың функционалдық сауаттылығын, академиялық тілін және пәнге қызығушылығын арттыратынын дәлелдейді.