ШҰЖЫҚ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУДЕГІ ШИКІЗАТ ПЕН ҚОСПАЛАРДЫҢ ФУНКЦИОНАЛДЫҚ РӨЛІ - Мураткали Алия; Қожабай Дархан Асқарұлы; Жақсығалиқызы Гүлжайнар; Қосуақова Альбина Ертайқызы; Әлім Ақбота Сырлыбайқызы (European Research Materials, 2026)
Қазіргі кезеңде шұжық өнімдері халықтың тамақтану құрылымында маңызды орын алып отыр. Урбанизация үдерісінің күшеюі, өмір ырғағының жеделдеуі және уақыт үнемдеуге бағытталған тамақ өнімдеріне деген қажеттіліктің артуы бұл өнім түрінің тұтыну көлемін ұлғайтты. Құрамы жағынан дайын әрі өңделген тағам ретінде шұжық өнімдері қолжетімділігімен, сақтау мерзімінің салыстырмалы ұзақтығымен және ассортиментінің кеңдігімен ерекшеленеді. Осы факторлар шұжық өнімдерінің қазіргі қоғамда кеңінен тұтынылуына ықпал етуде. Шұжық – еттен немесе ет өнімдерінен арнайы технологиялық өңдеу арқылы дайындалатын жоғары тағамдық құндылығы бар өнім. Бұл өнім адамдардың тамақтану рационында ерекше орын алады, себебі құрамында жоғары сапалы ақуыз, май, дәрумендер мен минералды заттар бар.