AZƏRBAYCANDA E-TİCARƏT PLATFORMALARININ İNKİŞAF PERSPEKTİVLƏRİ VƏ İQTİSADİ DAYANIQLIĞA TƏSİRİNİN QİYMƏTLƏNDİRİLMƏSİ - Bəhmən Bünyatov Ələsgər (European Research Materials, 2026)
Bu məqalədə Azərbaycanda e-ticarət platformalarının mövcud inkişaf səviyyəsi, onların gələcək perspektivləri və iqtisadi dayanıqlığa təsiri kompleks şəkildə qiymətləndirilir. Rəqəmsal iqtisadiyyatın sürətli inkişafı fonunda e-ticarət platformaları ticarət münasibətlərinin transformasiyasında, bazar iştirakçılarının fəaliyyət imkanlarının genişlənməsində və iqtisadi proseslərin daha çevik təşkilində mühüm rol oynayır. Araşdırmada qeyd olunur ki, Azərbaycanda internet infrastrukturunun təkmilləşdirilməsi, rəqəmsal ödəniş sistemlərinin genişlənməsi və dövlətin rəqəmsal iqtisadiyyata verdiyi dəstək e-ticarətin inkişafı üçün əlverişli şərait formalaşdırır. Məqalədə e-ticarət platformalarının kiçik və orta sahibkarlığın inkişafına, məşğulluğun artırılmasına, daxili bazarın aktivləşdirilməsinə və ixrac imkanlarının genişlənməsinə təsiri təhlil edilir. Xüsusilə regionlarda fəaliyyət göstərən biznes subyektləri üçün e-ticarət platformalarının bazara çıxış baryerlərini azaltdığı və rəqabət mühitini gücləndirdiyi vurğulanır. Eyni zamanda, e-ticarətin iqtisadi dayanıqlığa təsiri makroiqtisadi sabitlik, gəlir mənbələrinin diversifikasiyası və qeyri-neft sektorunun inkişafı kontekstində qiymətləndirilir. Tədqiqat nəticələri göstərir ki, e-ticarət platformalarının institusional və texnoloji əsaslarının gücləndirilməsi, hüquqi-normativ bazanın təkmilləşdirilməsi və rəqəmsal savadlılığın artırılması iqtisadi dayanıqlığın möhkəmlənməsinə mühüm töhfə verə bilər. Məqalə nəticə etibarilə e-ticarətin Azərbaycanda uzunmüddətli iqtisadi inkişaf strategiyalarında prioritet istiqamətlərdən biri kimi çıxış etdiyini əsaslandırır.