ТАРИХИ ДЕРЕКТЕРГЕ НЕГІЗДЕЛГЕН МАТЕМАТИКАЛЫҚ ЕСЕПТЕР – ПӘНАРАЛЫҚ ИНТЕГРАЦИЯ ҚҰРАЛЫ РЕТІНДЕ - Жанатаева М.М.; Нұрғабыл Д.Н. (European Research Materials, 2026)
Бұл мақалада мектепте тарих пен математика пәндерін кіріктіре оқытудың тиімді жолдары қарастырылады. Автор пәнаралық интеграцияның негізгі тәсілдерін талдай келе, ең қолжетімді әрі нәтижелі әдіс – тарихи деректерге негізделген математикалық есептер жүйесін ұсынады. Ұлы Отан соғысы (1941–1945) тақырыбындағы нақты сандық деректерге сүйенген 4 есеп әзірленіп, әрқайсысының тарихи контексті, математикалық шығарылуы және педагогикалық мүмкіндіктері келтірілген. Мақала соңында есептерді сабақта қолданудың әдістемелік нұсқауы және интеграцияның тиімділігін бағалау критерийлері берілген.