ШҰБАТ ҮЛГІЛЕРІНДЕГІ АНТИБИОТИКТЕРГЕ ТӨЗІМДІЛІК ГЕНДЕРІНІҢ ӘРТҮРЛІЛІГІ МЕН ТАРАЛУЫН ТАЛДАУ - Жадыра Сағыман; Муратбекова Аяулым Ержановна; Касенова Гулмира Тынышбаевна (European Research Materials, 2026)
Шұбат түйе сүтінен дайындалатын дәстүрлі ашытылған сусын. Оның микробиотасы өнім сапасын қалыптастырумен қатар, антибиотиктерге төзімділік гендерінің ықтимал көзі ретінде де қызығушылық тудырады. Бұл жұмыста Қазақстанның Қызылорда, Түркістан және Алматы облыстарынан жиналған жеті шұбат үлгісіндегі антибиотиктерге төзімділік гендері метагеномдық секвенирлеу әдісімен зерттелді. Алынған деректер антибиотиктерге төзімділік гендерінің дерекқорымен салыстырылып, олардың құрамы мен салыстырмалы молшылығы бағаланды. Талдау нәтижесінде барлық үлгілерден антибиотиктерге төзімділіктің 351 гені анықталды. Олардың ішінде acr, bacA, rosAB, lmrP және emeA гендері басым кездесті. lmrP және emeA гендерінің таралуы сәйкесінше Lactococcus lactis және Enterococcus faecalis түрлерінің молшылығымен байланысты болды. Барлық үлгілерде жоғары деңгейде анықталған bacA гені бацитрацинге төзімділікпен байланысты болуы мүмкін. Зерттеу нәтижелері шұбат микробиотасында антибиотиктерге төзімділік гендерінің кең таралғанын және олардың шығу тегі мен таралу жолдарын тереңірек зерттеу қажеттігін көрсетеді.